Gondoltam, írok egy összefoglalót Freiburgról, és az iskoláról.

Freiburg egy nagyjából 220.000 fős egyetemváros Németország délnyugati csücskében, a svájci-francia határhoz közel (Basel, és Strasbourg is kb. egy óra vonattal). Méretben itthoni példaként Debrecen áll hozzá a legközelebb. Baden-Württemberg tartományban fekszik, és a klímája is nagyon kellemes - Budepestéhez hasonló, de télen egy árnyalattal melegebb, nyáron pedig kevesebb a kánikula. Emellett Németország legnaposabb nagyvárosa.



A várost a XII. században alapították, és a középkor nagy részében fontos kereskedelmi szerepet töltött be. Mostanában az oktatás mellett a város elsődleges profilja a környezettudatosság. A városi tanácsban a német zöld párt képviselői tartják a legtöbb helyet, és Freiburg élen jár több alternatív technológia terén is: napenergia-felhasználás, energiatakarékos házak, hulladékgazdálkodás. Az újrahasznosítás és a bickilizés természetes a lakosok számára (az utóbbihoz hozzá kell majd szoknom..:D), valamint itt épült a világ egyik első önellátó lakóparkja is.


 
A képek alapján, amiket találtam, és a várost már megjárt ismerősök beszámolói szerint nagyon szép város. Az építészet hordozza a jellegzetes, elzászi-franciás hatásokat. Sok a zöld terület, mellette terül el a Fekete-erdő, és a Rajna forrása sincs messze, így túrára bőven van lehetőség. Azt olvastam, a freiburgiak a legvidámabb németek, többek között a sok napsütésnek köszönhetően. Ezt egyelőre még nem tudom alátámasztani, de ez a videó jó kiindulási alapot adhat :) :



És az iskola.

Fontos tudni, hogy a legfiatalabb UWC iskoláról beszélünk, a 2014/2015-ös tanévben nyílik az örmény Dilijan College-dzsal együtt. Egy negyvenmillió eurós beruházás keretében, amit a tartomány és a Robert Bosch Alapítvány együtt finanszíroz, felújítják a XIV. századbeli, egykori Karthauzi Szerzetesrend kolostorát. Ez 15-20 percre található a városközponttól, ennek ellenére erdős terület fekszik a határán, ami nagyon szimpatikus. A telekhez tartozik még egy 700 éves kert, további épületek, mint az étkező, és most építenek 12 házat is. 8 diák, és 4 tanári szállás - a diákházak 26 fő befogadására alkalmasak, 12 fiú az első emeleten, 12 lány a másodikon, és egy kétágyas szoba a földszinten mozgáskorlátozottak számára. Egy szobán 4 tanuló osztozik, és további közös helyiségek, valamint egy kiskonyha kapott helyet még az épületben.



Az eslő tanév folyamán még csak 100-an fogunk tanulni: 25 német diák, és 75-en a világ legkülönfélébb pontjairól (pár példa: Guatemala, Uganda, Lousiana, Marokkó, Bosznia-Hercegovina, Mianmar, Irak, Fülöp-szigetek, Szingapúr, stb.). A tanári kar hasonlóan változatos, az igazgatónk dél afrikai, és eddig a szváziföldi UWC iskola igazgatójaként dolgozott. Teljes kapacitáson a 2015/2016-os tanévtől működik majd a Robert Bosch College, 200 tanulóval.

A nemzetközi érettségi is megér egy kis tájékozódást, az alábbi címen található egy tartalmas összefoglaló: http://www.uwc.hu/hu/ib.html