Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

82

Kihívás: blogposztot írni 30 percben. Challenge accapted!
Ez egy jó csapongós poszt lesz, de azért próbálok kronológiai sorrendet tartani.

Október 23.-át itt ünnepeltem meg, csináltam zászlót aminek lyukat égettem a közepébe, és kiraktam a menzába. Sokan kérdeztek róla, és minden alkalommal elmeséltem a történetet, és ami azt illeti, nagyon jól esett, hogy ennyien érdeklődtek. Nagyon jó érzés, amikor ily módon felszínre kerül a magyarságom, és a nemzeti érzések is előbukkannak. :)
Ha már magyar, kaptam csomagot otthonról sportszelettel meg dunakaviccsal, aminek azóta is jó hasznát veszem! :D


Őszi szünet előtt project hétre mentünk. Ha jól emlékszem összesen 12 project volt, amikre kaptunk egy budget limitet (150€/fő) amibe 4 nap minden költségét a kajával, szállással, programokkal együtt bele kellett paszírozni. Volt itt minden erdei túrázástól kezdve a brüsszeli politikus-látogatásig. Én Münchenbe mentem, ahol lényegében felfedeztük a környéket egy UWC-s volt diákkal, Daniellel.

Ellátogattunk Hitler nyári rezidenciájára (és az alá épült bunkerbe, ahol öngyilkos lett), Dachauba, Chimsee-re, a Deutsche Museumba, na meg a várost is alaposan körbejártuk. Nagyon élveztem, de ugyanakkor hiányzott a college is. Ami nagyon jó élmény volt, hogy amikor jöttünk haza Dachauból le kellett szállnunk egy random megállónál mert rájöttünk hogy rosszul érvényesítettük a vonatjegyeket, és amikor lementünk az aluljáróba, hatalmas betűkkel volt a falra graffitizve, hogy "SZERETLEK". Nagyon király ilyen dolgokba botlani, legalábbis nekem feldobta a napomat, ha már magyar szót nem hallhatok. 


 

Ami a szünet óta eltelt időt illeti, csak a sulis dolgokról tudok főleg írni. Hetente global affairs sessionünk van, ami során globális/nemzetközi problémákat beszélünk meg, alkalmanként előadókkal, mint ezen a héten is (a bevándorlás és menekültkérdés volt a téma). 
A suli épülget, jól megígérték, hogy a 2. szint megnyitásra kerül a szünet után - legalább már nem lezárt terület, de órákat még nem tartanak. Nehéz az élet a frissen nyílt iskolákban... :)
Most hétvégén lenyomtam a kötelező elsősegély képzésem utolsó 7 óráját, most már hivatalosan is felkészült first responder vagyok!
Zárásnak köszönöm szépen mindenkinek a képeslapokat és az üzeneteket!  

Szerk.: Valahogy sose sikerül szerkesztés nélkül megírnom ezeket a bejegyzéseket...:D 40 nap és megyek haza téliszünetre, január 11.-ig! Hazaviszem egy időre Juant is, a venezuelai szobatársamat, szóval otthoniak, élesítsétek alkalmi angol tudásotokat!

0 Tovább

61

Holnap lesz két hónapja, hogy Freiburgban élek.
Ebben a posztban már nem fogok arról írni, hogy milyen gyorsan repül az idő, mert ugyan még mindig igaz, már máshogy érzékelem az idő múlását. Azt hiszem, már tényleg hozzászoktam az apróságokhoz, amik varázslatossá teszik az ittlétet (legyenek bosszantó, vagy vidám pillanatok):

  • A felemás érzés, amikor rájössz, hogy kivételesen egyedül vagy a szobádban.
  • Amikor listát csinálsz arról, hogy miket kéne megcsinálnod egy nap, és elégedett vagy ha a felét sikerül teljesíteni.
  • Amikor a leglehetetlenebb pillanatokban kapcsolja valaki maximumra a zenét, és mindenki piszamában veti be a trashiest táncmozdulatait.
  • Amikor kekszhez jutsz a menzában az első szünet alatt.
  • Amikor tökéletesen működik a gyümölcslé-automata.
  • Amikor véletleszerűen olyan dolgokat pillantasz meg, amik Magyarországra emlékeztetnek.
Vannak hátrányai a kolis életnek, de a plusz, amit hozzáad leírhatatlan. Egy olyan kapocs alakul ki közöttünk, szoba-/háztársak között, amire nem találok jobb szót, különleges.
Ennyi idő után a sulis dolgok is alakulnak már, megírtuk az első dolgozatokat/esszéket/beadandókat. A németem nem lett olyan katasztrófális, mint amire számítottam, matekból pedig 7-est szereztem (1-7 az osztályzatok skálája). Angolból befejeztem az első könyvet, amivel foglalkozunk, Cormac McCarty-tól a "The Road" című apokaliptikus regényt. Nagyon más az első nyelv oktatása itt, mint amihez otthon szoktam... kannibalizmusról és a horror pszichológiai hátteréről beszélgetünk, és a könyvet használjuk forrásként főleg, hogy az elemzéseket alátámasszuk. Nagyon érdekes.
Az akadémiai dolgoktól részben elszakadva beindult a CAS is végre, ami a Creativity Action Service rövidítése - az "iskolán kívüli" programokat takarja, amiket kötelező óraszában teljesíteni kell, hogy megkapjuk az IB-t. Az Actionöm mászás (egyelőre beltéri, aztán majd meglátjuk, mivé alakul), a Creativitym Model United Nations (Magyarországon csak az Eötvösről tudom, hogy MUN suli), amit ifjúsági ENSZnek tudnék talán fordítani, lényegében ENSZ gyűléseket modellez a lehető legnagyobb részletességgel, úgy, hogy nem a saját országunkat képviseljük. Sevice gyanánt pedig egy multikulturális általános iskola integráló osztályában vagyok kisegítő, és bevándorló/menekült kisgyerekekkel foglalkozok németül (általában ők az ügyesebbek :D).
Az élet zajlik, két hete szerveztem egy utat Strasbourgba a lengyel lánnyal, és a végére 25-en mentünk, ami nem rossz szám ahhoz képest, hogy 7-8 főre számítottunk eleinte. Szép, hangulatos város, és hát először mentem Franciaországba is.
 
Remélem ezt a havi 1 poszt tempót meg tudom tartani... jövő héten Project Week - Münchenbe megyek majd, és menekülttáborban leszünk önkéntesek, valamint hajléktalan gyerekekkel foglalkozunk majd. Már nagyon várom! :) Utána pedig őszi szünet!
0 Tovább

33

Több, mint egy hónapja hívom a freiburgi Robert Bosch College-ot az otthonomnak. Még belegondolni is különös.
Egyre nehezebb felvenni a fonalat, pláne, hogy mennyi minden történt mióta utoljára írtam. A "megszokási" időszak már mondhatni véget ért, bár vannak diákok, akik csak múlthéten érkeztek (ők az utolsók, ha minden igaz).



Múlt héten, hétfőn jöttek a Bosch Alapítványtól megnézni az iskolát, kb 100-an. Mesélt az igazgatónk róluk, és elmagyarázta, hogy miért ők a legnagyobb támogatóink - a Bosch Alapítvány egy olyan része a Bosch vállalatnak, ami jótékonykodással foglalkozik, és az éves elkölthető profitjának 99%-át eladományozza. 3 területen tevékenykednek: nemzetközi kapcsolatok és béke, fenntartható fejlődés és egészség. Mi pont belevágunk mind a három kategóriába, így sok-sok tárgyalás és győzködés után belénk öltek 44 millió eurót. Nélkülük most otthon ülnék az iskolapadban.
Most hétvégén alumni weekend volt, 200 vendég érkezett, nagyrészt volt német UWC-s diákok. Mostanában készült el az "UWC spirit" című film, ami micsoda meglepetés, az UWC-ről szól! A rendező is ellátogatott, és 3-adszorra itt vetítette le a világon. Nagyon jó lett amúgy, egészen megmozgatja az embert érzelmileg. Az eseményre készülve sütöttem Lottéval, az egyik német lánnyal sajtos rudat, és jól sikerült, annak ellenére, hogy nagyon kolis eszközökkel dolgoztunk. :D (vizes üveg sodrófának, asztalon nyújtás) Sikerült az auditóriumot is tető alá hozni végre, és ha minden igaz, a konyha is hamarosan elkezd üzemelni (éljen!!).



Kedden lesz a nagy megnyitó 400 vendéggel, arra elég sokat készülünk, bár nagyrészt a hétvégi programot fogjuk ismételni. Lesz kórus, amiben benne vagyok, és bár eleinte sok volt az ellenérzés a dal szövegével kapcsolatban, most már egészen beleéltük magunkat.



Ezen kívül is persze nagyon sok minden történik. Jelentkeztem first respondernek, úgyhogy múlt hétvégén lenyomtam egy 14 órás intenzív elsősegély tanfolyamot, ami amúgy jó volt, csak sok a házi mellette. Közeleg az első leadandók határideje, pl. angol esszé, matek témazáró házidoga stb.
Csináltunk pókerestét, ahova mindenki kiöltözött (a végén nekem volt a legtöbb zsetonom btw :D).
A házamat egyre jobban szeretem, egyre inkább meggyőzödésem, hogy a legjobb helyre raktak!
Itt a videó amit még a Bosch látogatásra raktunk össze:


(ha nem működik innen, akkor itt a link: http://vimeo.com/105522376 )

Legközelebb nem tudom, mikor fogok írni, így is eléggé zavaró, hogy úgy érzem, sok mindent kihagyok a beszámolóból. Na mindegy, a teljesség igénye meglehetősen luxus lenne. 

0 Tovább

7

Lement az első hét a suliban, és örömmel jelentem, hogy mindenki túlélte!

Jó rég írtam már, és egyre nehezebb magyarosan fogalmazni, de azért megpróbálok helytállni. Az orientation period nagyon jó hangulatban telt el, az idő szinte repült (ez mondjuk még mindig igaz), múlt szombaton pedig ismét túratime volt! Úgy voltam vele, hogy ha challenge akkor challenge, iratkozzunk fel a legnehezebbre - 30+ km, és egy közel 1500m-es csúcs meghódítása. Nem mondom, hogy felhőtlen ugrándozással telt el, de olyan gyönyörű helyeken haladtunk keresztül, hogy valami egészen varázslatos volt!

Majd beindult az iskola... ami egészen vicces, mert kezdetben még az se volt biztos, hogy beférünk-e az iskolába a sok építkezés miatt! :D Végül megoldódott a probléma, és bár az egész suli építkezési terület, a students village-t beleértve, azért élhető a környezet (UWCs - United World Construction site). Angolból és matekból szintfelmérő "döntött" (igazából csak ajánlás) a tárgyunkról, az előbbiből anyanyelvire megyek, utóbbiból pedig standard szintre, pont ahogy terveztem (yay!).
ToK-en (Theory of Knowledge, amolyan tudáselmélet-filozófia tárgy, az IB gerince) kívül, ami jövő héten indul, sikerült minden tárgyat megtapasztalnom, néha nagyobb mennyiségben is, mint arra vágytam volna. Az órarend blokkosított, szóval úgy kell elképzelni, hogy hétfőn mindenkinek A,B,C blokkja van, és meg kell nézned, milyen órád van az adott blokkban. Egy blokk 2 óra, azaz 120 perc, és ált. egy 5-10 (!!) perces szünet szakítja csak meg. A szerda egészen különlegesen gyönyörű, ugyanis délelőtt kurzus van, tanításra pedig du. kerül sor, ami az én esetemben 2 blokknyi (240 perc) emelt kémiát jelent...
Amúgy nagyon jó élmény szinte minden tantárgy:
- az angol tanárom Lydia (Wales), és nagyon friss megközelítésből tanuljuk a tárgyat. Első órán kortárs versekről vitáztunk, hogy véleményünk szerint mennyire felelnek meg a vers követelményeinek, múlt órán pedig a Californication dalszövegét elemeztük, összehasonlítva egy szépségipart és nyugati vizuális kultúrát kritizáló szöveggel.
- németből a haladó csoportban vagyok, és a tanárnő, Kerstin (Németország), szinte csak németül beszél. Szerencsére lassan, így tudom követni, de azért 98%-ban német 120 perc nagyon lefáraszt - ráadásul most még egy regényt is kaptunk, természetesen németül.
- matekból Sara (Svédország) tanít, aki nagyon jól magyaráz. Sorozatokkal kezdjük a tanévet, és bár korai lenne megmondani, de kifejezetten jól megy.
- Michael (Kanada) a közgáz tanárom, aki olyan profin ad elő, hogy bár alig szünetelünk nála (ma 7 perc), mégse nehéz odafigyelni egész óra alatt... egyelőre még csak a bevezetésnél tartunk, de érdekesnek ígérkezik a tantárgy.
- kémia emelten csak egy tanár van, Elisenda (Spanyolország), akinek nagyon vicces akcentusa van, ha nem figyel az ember, simán azt hiszi, hogy spanyolul beszél, viszont visszatérő német kifejezései vannak. Igazi tudós, de tanítani is nagyon jól tud, és nagyon kedves, jóindulatú nő. A 4 órát is viszonylag gond nélkül lehúztuk vele, ami azért nagy teljesítmény. :D
- az emelt biosz tanárnő szintén egyedül van, Fannie (Németo./Franciao.), akiről szintén rossz szavam nem lehet. Többek között rá is igaz, hogy ezelőtt csak egyetemen tanított, de nagyon lelkesek, úgyhogy nem hiszem, hogy bármi gond lenne.

Szeptember 23.-án opening ceremony, amit egy alumni látogatás előz meg, és mindkettőre gőzerővel készülünk (beleértve a munkásokat is, szerencsére! :D), valamint már a project week témákon is elkezdtünk gondolkozni, elsősorban individuális alapon, vagy kis csoportokban.

Egyelőre ennyi fért bele a fejembe, adios!

0 Tovább

Progress

Na szóval, a helyzet az, hogy most épp a délelőtti szabadidőmet töltöm.
Egész hétre be vagyunk osztva, hogy éppen melyik wunderbar activityn kell részt vennünk, zum Beispiel Ökostation, Kunzenhof, Waldhaus, stb... (hogy mit jelentenek, fogalmam sincs, de majd amikor lényeges lesz, úgyis elmondják, nemdebár?).
Egyre csak telik az idő, azonban bevallom őszintén, ezt alig lehet érzékelni.

Pénteken délelőtt agyalós csapatfeladatok voltak fenntarthatóságról, valamint körbevezetés a kertben. Akkor tudtam meg, hogy az alma, amit a menzán eszünk itt terem, és amúgy nagyon finom. :) Jut eszembe, a kaja nagyon jó (igen, nagyon jó egy UWC suliban!), bár még a konyha nincs kész, ezért a nagy részét rendeljük, valamint vacsira néha hideg-csomagot kapunk/csinálunk, de ez inkább csak otthonra emlékeztet, minthogy kellemetlenség lenne.


(kert)

Délután kincskeresés volt Freiburgban, körbe kellett járnunk az óvárost és különböző kérdésekre válaszoltunk. Az én csapatom ugyan nem nyert, de vettünk fagyit visszafele, hogy legalább így kárpótoljuk magunkat. :D (Megjegyzem, a győztes csapatnak mi segítettünk - nem kellett volna...:P)





Szombaton túra nap volt, és 5 lehetőség közül lehetett választani - két biciklitúra-vonal, és három gyalogtúra lehetőség. Na, azt hiszem nem nagy meglepetés, hogy én maradtam a lábas megoldásnál... :D A hegy lábánál az út aszfaltozott volt, ami eléggé rombolta a feelinget, de aztán szerencsére rátértünk a vad ösvényre, és annyira jól éreztük magunkat, hogy jó 3-4 kilométerrel letértünk a kijelölt útvonalról, és egy az eredeti tervben szereplőnél magasabb csúcsot hódítottunk meg (azazhogy kettőt). Az egész hóbelebanc reggel fél kilenctől egészen este hatig tartott, szóval hazaérkezvén egy alapos haldoklás és fetrengés volt a program számunkra - valamint meleg zuhany! JA NEM! A suli ellátásáért felelő vizesblokk valamiért nem mindig működik, és érthetetlen okokból valahogy MINDIG elkerülöm a rohadt meleg vizet... 2 napja szerencsém volt életem leghidegebb zuhanyát megtapasztalni. Éljen!



Este mindig elfoglaljuk magunkat, hülye youtube videókal, latin tánctanulással, meg beszélgetéssel és sütögetéssel. Ja, sütögetés: a következő kép egészen átfogó képet ad a házam szakácstudományáról.

 (igen, az ott müzli a serpenyőben...)

A helyzet azért nem ilyen katasztrofális, egyik nap egészen jót ettünk, volt saláta, csirke, tészta, szószok... 

Tegnap, azaz vasárnap átéltük az első szabad 24 óránkat - reggel alvás, aztán röpi, majd brunch. A röpladba nagyon viccesre sikerült, ugyanis egyszercsak három tűzoltó és egy mentőkocsi bukkant fel a semmiből, és elkezdtünk viccelődni, hogy mennyire gáz lenne, ha a suliba mennének, rögtön a 3. napon... nos, oda mentek - az egyik tanár kicsit odaégette a kajáját, és az érzékelők szuper érzékenyek. Elvileg a téves riasztás 2000 euró, kíváncsi vagyok, ki fogja fizetni. :D
Délután a várost fedeztük fel, találtunk kávézót, fagyizót, meg valami nagyon alternatív, anarchista hippi helyet, ami amúgy nagyon király - mindenki vihet cuccokat, és otthagyhatja, valamint bárki el is vihet akármit, ingyen. Kaja is mindig van, ugyanis a szemközti étterem nekik adja a svédasztal maradékat, amit senki nem vett el.

 
A társaságról azóta se változott a véleményem, nagyon jól kijövünk, bár a ház kezd kicsit erodálódni, úgyhogy ez house meeting már esedékes lenne a takarításról, mosásról, mosogatásról, stb...
Azt hiszem, egyelőre ennyi, majd még jelentkezem! 

0 Tovább
«
12

freiburglines

blogavatar

Eltöltött éveim a Robert Bosch College-ban.

Legfrissebb bejegyzések

2014.11.09.
2014.10.19.
2014.09.22.
2014.09.05.
2014.08.25.

Utolsó kommentek